ads

Ahad, 29 September 2013

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

11 di lundu sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2013 09:03 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di lundu sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Aug 2013 09:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jabu: SALCRA merambu ngaga palan penyungkak pengelandik <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 15 Aug 2013 02:23 PM PDT

Posted on August 16, 2013, Friday

KUCHING: SALCRA deka ngemansang sebidang tanah pemesai 40 ika di kampung Bajo Lundu nyadi palan pematih dikena nyungkak pengelandik pengereja pengawa.

Chairman kunsil nya Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu madah, palan nya ila ukai semina ungkup pengereja pengawa dalam SALCRA tang mega tau dikena ijinsi bukai ngatur licha sereta aum.

Ku iya, komiti ketuai SALCRA udah setuju ngemansangka tanah nya lalu enti tembu ila, palan nya deka dikena matih penyereta sekim ngambika tau nambah pengelandik enggau penau dalam industri bekebun sawit.

"Taja pia, palan tu ila ukai semina ungkup SALCRA enggau penyereta sekim aja, ijinsi bukai tau mega bekenaka palan di Kampung Bajo tu, ke alai palan nya deka disikap ngena perengka ti chukup," ku iya.

Jabu mansutka jaku tu lebuh dikerandau pemberita pengudah bejadika Aum Komiti Pemansang Kebun Sawit SALCRA ke-5 di Palan Aum Besai Borneo Kuching (BCCK) ditu, kemari.

Iya ke mega Sapit Kepala Menteri enggau Menteri Betanam Betupi Moden sereta Menteri Pemansang Menua Pesisir madah, ungkus palan nya deka bepanggai ba rega tinda lalu disadang tembu gaga dalam timpuh 24 bulan.

Nyaut tanya senentang pinta Gerempung Orang Bekebun Sawit Sarawak ngambika perintah merati baru cukai nyual sawit Jabu madah, perintah nadai penanggul mending sereta ngerandau pekara nya begulai enggau raban industri.

"Perintah pedulika sebana sida, pekara ke patut diperati deka dialus ke alai perintah nemu ungkus ngereja kebun sawit nyau majak niki berindik ari gaji ti majak nambah.

"Aku meransang raban dalam industri tauka pengari mai pekara tu ngagai perintah nengah chara ke betul ngambika tau diperunding enggau manah," ku iya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

SALCRA bangun pusat latihan <b>di Lundu</b> - The Borneo Post Online

Posted: 15 Aug 2013 02:35 PM PDT

Posted on August 16, 2013, Friday

KUCHING: Lembaga Pemulihan dan Penyatuan Tanah Sarawak (SALCRA) bakal membangunkan sebuah pusat latihan di Kampung Bajo, Lundu bagi tujuan pemba-ngunan sumber manusia di negeri ini.

Pengerusinya Datuk Pa-tinggi Tan Sri Dr Alfred Jabu Numpang berkata, pusat latihan yang bakal dibangunkan itu tidak hanya untuk warga SALCRA, tetapi juga boleh digunakan oleh mana-mana agensi bagi pelbagai jenis seminar dan sebagainya.

"Kami mempunyai kira-kira 40 ekar tanah dan pihak lembaga pengurusan SALCRA telah bersetuju untuk membangunkan pusat latihan ini di lokasi seperti yang telah saya nyatakan iaitu kira-kira sejam pemanduan dari pusat bandar.

"Pusat latihan ini tidak hanya untuk warga SALCRA, tetapi pada masa yang sama ia boleh digunakan oleh mana-mana agensi memandangkan ia dilengkapi dengan pelbagai fasiliti yang sesuai untuk penganjuran pelbagai aktiviti seperti seminar, kursus dan lain-lain," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas Majlis Peras-mian Persidangan Ahli Jawatankuasa Pembangunan Ladang SALCRA (AJLPS) Ke-5 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini semalam.

Jabu yang juga merupakan Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Pemodenan Pertanian serta Menteri Pembangunan Luar Bandar bagaimanapun tidak dapat menyatakan anggaran kos projek berkenaan buat masa ini.

Ini kerana, menurut beliau, kos projek itu bergantung kepada sebut harga dan tender dan selepas tender di-buka serta keputusan dibuat kerja-kerja pembinaan akan dilaksanakan dalam tempoh 24 bulan.

Dalam perkembangan berkaitan, Jabu memberitahu bahawa SALCRA bakal membangunkan 22 kawasan baharu bagi tujuan penanaman kelapa sawit di Balingian, Sekuau dan Baram termasuk sebahagian kawasan yang telah dibangunkan di negeri ini.

Ditanya mengenai permohonan Persatuan Pemilik Ladang Kelapa Sawit Sarawak agar kerajaan mengkaji semula struktur cukai jualan, Jabu berkata kerajaan sedia mendengar dan berbincang mengenai perkara ini dengan pihak industri.

"Kerajaan bersedia untuk mendengar daripada mereka, apa faktor-faktor yang boleh dipertimbangkan kerana ke-rajaan menyedari kos pengeluaran yang tinggi termasuk kos buruh dan kos am yang semakin meningkat.

"Justeru saya menggesa pihak industri atau wakil untuk membawa perkara ini kepada kerajaan untuk dipertimbangkan menerusi saluran yang tepat serta pendekatan yang terbaik demi kepentingan bersama," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved