ads

Selasa, 2 April 2013

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

11 di padawan sarawak - Google Blog Search


BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Feb 2013 03:34 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pengundi Stampin diingat pilih calon dapat <b>...</b> - my <b>Sarawak</b>

Posted: 21 Feb 2013 04:06 PM PST

KUCHING: Pengundi di kawasan Parlimen Stampin diingatkan agar memilih calon yang dapat bekerja sama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan kerajaan amnya bagi memastikan pembangunan berterusan dapat dilaksanakan di kawasan berkenaan.

Ahli Parlimen Stampin Datuk Yong Khoon Seng berkata Parlimen Stampin mengalami pertumbuhan penduduk yang pantas ekoran pembangunan estet kediaman pesat yang memerlukan masih banyak pembangunan fizikal dilaksanakan di situ.

"Saya berharap pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) pengundi di kawasan ini memilih calon yang dapat bekerja sama dengan pihak berkuasa tempatan dan dapat berkhidmat kepada semua rakyat yang diwakilinya untuk pembangunan (Stampin) selanjutnya.

"Saya akan bersara (dalam politik), saya berharap saudara-saudari seperti dahulu terus menyokong Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 nanti walaupun kita belum tahu siapa calon yang bakal diletakkan untuk mempertahankan kerusi ini," kata-nya ketika berucap pada Majlis Ramah-tamah Tahun Baharu Cina anjuran Majlis Perbandaran Padawan (MPP) semalam.

Yong yang juga Timbalan Menteri Kerja Raya menambah, calon BN atau lebih khusus Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) akan ditentukan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku pengerusi BN Pusat.

Menurut beliau Parlimen Stampin didiami lebih 230,000 orang namun hanya 84,000 adalah pengundi berdaftar bagi kawasan itu selebihnya pengundi (Parlimen) Bandar Kuching yang menetap di kawasan berkenaan.

"Oleh kerana kawasan Stampin membangun cepat ramai pengundi Bandar Ku-ching tinggal di Stampin, pada PRU13 nanti mereka akan turun mengundi di Bandar Kuching tetapi tinggal di Stampin dan menggunakan kemudahan disediakan oleh MPP khasnya," kata beliau sambil menambah 90 peratus daripada kawasan Stampin di bawah seliaan MPP.

Yong dilahirkan pada 22 Disember 1941 di Betong, pemegang Ijazah Sarjana Muda Farmasi (B. Pharm MPS) dari Queenland University, Australia, menjadi Ahli Parlimen Stampin sejak 1999 selepas beliau menewaskan calon Parti Tindakan Demokratik (DAP) Voon Lee San pada PRU10.

Beliau sekali lagi mene-waskan Voon pada PRU11 (2004) seterusnya pada PRU12 (2008), menyak-sikan pemimpin berjiwa rakyat itu kekal menjadi Ahli Parlimen Stampin hingga sekarang.

Terdahulu Yong menjadi Ahli Parlimen Padawan selama dua penggal selepas melakar dua kali kemenangan pada PRU8 (1990) seterusnya PRU9 pada 1995.

Bagaimanapun beliau memberitahu, akan bersara daripada politik sekali gus tidak akan mempertahankan kerusi itu pada PRU13 kelak.

Parlimen Stampin mempunyai tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Kota Sentosa, Batu Kawah dan Batu Lintang dengan ketiga-tiganya kini dikuasai pembangkang.

Category: Berita Tempatan, Sarawak

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Sep 2012 03:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SARAWAK: 11 <b>di padawan sarawak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jul 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UnReportedNews™®: KR1M ANCAMAN KEPADA PEMBANGKANG?

Posted: 10 Jul 2012 08:30 AM PDT

-SELAMA INI, SESETENGAH PIHAK YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB SEOLAH-OLAH MAHUKAN RAKYAT DIBEBANI DENGAN PRODUK BERHARGA MAHAL SUPAYA RAKYAT AKHIRNYA MENYALAHKAN KERAJAAN, AGAK-AGAK PUAK MANA YANG MENGAWAL EKONOMI MALAYSIA YE .. KEKEKE!-

Pembinaan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di seluruh Malaysia yang objektif utamanya adalah untuk menyediakan rakyat dengan produk-produk yang berharga lebih murah dan berpatutan jelas telah menyebabkan sesetengah pihak berasa "tidak selesa" atas kemurahan hati kerajaan. 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato' Sri Ismail Sabri Yaacob berkata bahawa beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab seolah-olah begitu ketara "terganggu" oleh pembinaan KR1M dengan menggunakan isu-isu yang tidak relevan dengan KR1M untuk mencetus kekecohan.
Ismail berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis pelancaran KR1M pertama di Sarawak, yang terletak di Padawan kira-kira 16km dari bandar di sini dan setakat ini, ia juga merupakan KR1M yang terbesar di seluruh Malaysia petang semalam.
Menjawab dakwaan tuntutan DAP mengenai harga barangan di KR1M Padawan adalah lebih mahal berbanding harga yang ditawarkan oleh pasaraya di bandaraya ini, beliau berkata kerajaan akan menetapkan harga barang-barang yang ditawarkan untuk membawa simbol 1Malaysia dalam KR1M adalah antara 30 peratus dan 50 peratus lebih murah.
"Niat pembangkang kita mengelirukan rakyat dengan membandingkan harga produk lain berjenama dijual di KR1M dengan harga yang sama yang dijual di tempat lain," katanya sambil menambah bahawa pada masa di Kuala Lumpur, DAP juga membuat tuduhan yang sama tetapi mereka berbohong untuk membawa produk yang berbeza.
Ismail berkata, terdapat kira-kira 30 peratus daripada barangan yang terdapat dalam jenama KR1M lain dan ini memberi peluang kepada pengguna untuk membandingkan harga barangan boleh didapati di KR1M.
"Kerajaan telah menubuhkan KR1M seluruh Malaysia untuk menyediakan rakyat dengan produk yang berpatutan dan lebih murah sementara di sisi lain, beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab yang seolah-olah mahu rakyat dibebani dengan produk mahal namun akhirnya menyalahkan kerajaan."
"Saya percaya bahawa rakyat, terutama orang-orang di Sarawak cukup bijak untuk membezakan ini dan menyedari bahawa objektif utama kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pembinaan KR1M hanya satu, iaitu memberi keutamaan kepada rakyat terlebih dahulu."
Ismail kemudian mendedahkan bahawa sejumlah sebanyak 12 KR1M adalah dirancang akan ditubuhkan di Sarawak sahaja ini tahun ini dan di bawah pelan ini, sekurang-kurangnya 1 KR1M akan dibuka di setiap bahagian negeri ini dan pihaknya sedang dalam proses menilai kesesuaian premis yang dicadangkan.
"Jika anda boleh membeli-belah KR1M kami di kawasan yang jauh dari kedai-kedai runcit yang ada supaya wujud persaingan," katanya sambil menambah bahawa usahawan tempatan juga dialu-alukan untuk memasarkan produk mereka di pertubuhan KR1M.
Mendedahkan bahawa 12 syarikat-syarikat individu telah disenarai pendekkan untuk menguruskan KR1M 12, Ismail berkata selain direkodkan sebagai KR1M yang terbesar di negara ini, KR1M Padawan juga telah mencatatkan jualan harian tertinggi berjumlah kira-kira RM60,000 sejak ia mula beroperasi pada 29 Jun lepas.
Beliau juga berkata jumlah 85 KR1M merancang untuk membuka seluruh negara sebelum akhir tahun ini dan sehingga tarikh, seramai 47 KR1M  telah berjaya dilancarkan setakat ini.
Turut hadir di majlis perasmian ialah Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hajah Rohani Karim, setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato'Kasim Saipuddin dan Pengurus Besar MRT Retail Sdn Bhd Dato 'Ameer Ali Mydin.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved