ads

Ahad, 25 September 2011

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

11 di kuching sarawak - Google Blog Search


Tentang Aku: Mengimbau Kenangan <b>Di Kuching</b>, <b>Sarawak</b>

Posted: 21 Sep 2011 01:17 AM PDT

Haha .. saja nak mengimbau kenangan masa gi Kuching, Sarawak taun lepas ... walaupun kami tak de masa sangat berjalan-jalan memandangkan masa yang kami ada tu terhad ... tapi ada la jugak sikit-sikit kami pusing-pusing Bandar Kuching ... maklum le pergi dulu tu mengejut .. tak de perancangan .. hehe .. tapi kali ni .. haaaa .. kami dah rancang dah tempat-tempat yang kami nak pergi .. hahah ... jangan marah ye ..
Majlis pertunangan Teh dan Sal kat umah family Sal kat Kuching, Sarawak ...
Tahun lepas pergi Kuching, Sarawak sebab adik aku, teh bertunang dengan gadis dari sini ... kenal baru 3 bulan dah terus nak bertunang .. tu yang kitaorang terkejut sangat tu .. hehe .. teh belikan tiket kapal terbang untuk 4 orang jek .. siap dengan hotel sekali .. kitaorang just pergi jek la .. bawak diri ngan baju jek ... yang lain semua dah diuruskan oleh orang-orang kat Sarawak ni .. alhamdulilah .. kalau tak ... teruk jugak nak bawak barang-barang hantaran naik flight kan .. hehe ..
Aisy kat Lapangan Terbang Kuching, Sarawak .. posing dengan beg-beg kami .. haha
Aisy ngan teh .. muka Aisy muka cuak sebab first time naik kapal terbang .. hehe ..
Sampai kat bilik Hotel Regal Court ... terbongkang kepenatan .. penat dalaman sebenarnya .. haha .. sabo jek la ...
Aisy makan jajan .. hmm .. padahal baru lepas makan mee goreng kat kedai makan tadi ...
Sempat jugak la Sal, tunang teh ni bawak kitaorang makan-makan kat Medan Selera Kg.Gersik .. makan mee kolok sarawak ... hehe .. first time makan ni .. jakun betul .. rupa paras mee kolok ni macam mee segera kat sini ... tapi rasa dia lain .. macam rasa tepung beras .. hehe ... banyak satu mangkuk .. sampai tak abis kitaorang makan .. hehe ..
Aisy ngan abah .. sementara menunggu pesanan makanan tiba iaitu mee kolok ..

Kat seberang sungai ni ... pasar budaya .. yang bercahaya tu hotel apa tah nama dia.. tak ingat le .. tapi memang beso la hotel tu .. masa malam ni diaorang ada buat persembahan budaya kat situ .. bunyi muzik tradisional Sarawak berkumandang ... merdu sungguh kedengarannya ...

Ini mee kolok .. kan rupanya cam mee segera .. hehe ..

Aisy makan kuah dia jek ... mee dia tak luak pun .. air abis .. air milo dia pekat .. lekat .. haha .. sedaaapppp ....
Ini orang jual potato twist .. yang kala merah tu mesin potato twist .. sebenarnya ini kali pertama aku makan potato twist .. haha .. jakun betul aku ..

Adik Sal, Ojie menunjukkan rupa potato twist ... ooo .. cam ni rupanya .. diaorang kata ranggup kalau makan panas-panas .. kalau dah sejuk .. kentang nya jadi tak ranggup lagi la .. hehe ..

Aisy pun jakun dengan potato twist ni ... hehe .. anak aku mestilah macam aku jugak ... haha .. sabo jek la .. tapi potato twist ni memang sedap .. atas tu diaorang letak mayonis ngan sos cili jek .. tak de pulak perasa lain yang macam jual kat sini .. heran gak aku .. ooo .. yang ni perasa original kot .. haha 
Kami jugak sempat pergi ke Pasar Satok .. letaknya kat belakang hotel kitaorang menginap .. nama hotel kitaorang tu Hotel Regal Court .. pasar tu bukak dari kul 6 ptg ari sabtu sampai kul 7 ari ahad .. kitaorang pegi tu malam sabtu ... lepas majlis pertunangan berakhir ... hehe .. buleh la gi shoping sikit-sikit .. ala bukan beli apa pun .. beli sorvenir jek untuk kawan-kawan .. barangan manik mutiara banyak kat sana .. kerongsang .. gelang .. rantai .. key chain ... baju logo sarawak pun ada .. semua barangan yang berlogokan  Sarawak le banyak kat sini ... selain ikan terubuk masin dan kek lapis yang menjadi mercu tanda barangan dari Sarawak ni ...

Kaunter pertanyaan Hotel Regal Court .. tempat kami menginap selama 3 hari 4 malam ...

Kami jugak sempat di bawa meninjau Muzium Sarawak .. banyak barangan bersejarah kat situ .. tapi sebab tak leh amik pic jadi tak de la gambar kenangan dalam muzium tu ... gambar-gambar amik kat luar muzium jek la ...
Muzium Semulajadi Sarawak ... banyak pecahan-pecahan Muzium kat sini ..

Papan tanda kedudukan Muzium Sarawak

Aisy panjat meriam besi .. hiasan kat luar Muzium Etnologi Sarawak ..
Itu saja lah kenangan yang sempat kami nikmati sepanjang kami berada di Kuching, Sarawak ... tapi kali ini .. mesti lain dari dulu .. sebab kali ini kami pergi beramai-ramai .. siap booking pemandu pelancong sudah .. suruh dia bawak kami menjelajah Bumi Kenyalang ini ... hehe .. harap-harapnya apa yang kami rancang akan terlaksana dengan jayanya .. insyallah .. doakan semoga perjalanan kami selamat yer ...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG SARAWAK

Copyright 2010 All Rights Reserved