Jumaat, 11 Oktober 2013

11 di limbang - Google Blog Search

11 di limbang - Google Blog Search


Ops Cantas: Polis tahan 19 individu <b>di Limbang</b> – BorneoPost <b>...</b>

Posted: 04 Sep 2013 04:29 PM PDT

Posted on September 5, 2013, Thursday

MOHD BUKHORI

LIMBANG: Polis menahan 19 individu terdiri daripada 14 lelaki dan lima wanita dalam Ops Cantas Khas di daerah ini sejak 17 Ogos lepas.

Ketua Polis Daerah Limbang Superintenden Mohd Bukhori Saffai berkata, kesemua tangkapan itu melibatkan pelbagai kesalahan untuk tujuan dokumentasi.

Jelasnya, selepas proses dokumentasi, kesemua individu terbabit dibebaskan.

Katanya lagi, lebih 70 pegawai dan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Limbang menyertai operasi tersebut sejak dilancarkan di seluruh negara 17 Ogos lepas.

Beliau menambah, jumlah tersebut membabitkan 12 pegawai kanan polis dan lebih 60 anggota lain dalam operasi pencegahan jenayah di daerah ini.

Operasi itu turut melibatkan sekatan jalan raya, rondaan, pemeriksaan premis perniagaan dan kediaman.

"Ini merupakan usaha berterusan Jabatan Siasatan Jenayah dengan bantuan para pegawai dan anggota dari cawangan lain yang terlibat dalam pencegahan jenayah.

"Kita semua perlu terus bekerjasama dan menggembleng usaha untuk membendung jenayah," katanya ketika dihubungi semalam.

Mohd Bukhori berkata, tindakan pencegahan jenayah adalah yang aspek penting dan tanggungjawab itu harus dipikul bersama oleh masyarakat, bukannya diletakkan sepenuhnya di bahu pihak polis.

Sementara itu, beliau memberitahu polis menahan tiga individu iaitu dua lelaki dan seorang wanita untuk membantu siasatan berhubung kes pembunuhan seorang lelaki Cina di sebuah kebun berhampiran kawasan Bukit Timpas pada hujung Ogos lepas.

Terbaharu, katanya, tiga suspek lelaki berusia dalam lingkungan 30 hingga 40 tahun turut ditahan bagi membantu siasatan.

"Kita berjaya menemui petunjuk-petunjuk baharu termasuk penahanan tiga suspek lelaki tersebut dalam usaha membantu siasatan terhadap kes pembunuhan berkenaan," jelasnya.

Pada 23 Ogos lepas, mangsa Ho Koh Liong, 39, ditemui mati dengan kesan kecederaan dipercayai ditikam dengan senjata tajam sedalam dua inci pada bahagian tengkorak.

Siasatan awal sebelum ini mendapati mangsa dipercayai dibunuh di tempat lain sebelum ditinggalkan di kawasan berkenaan.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Hanya dua kes pecah rumah sepanjang Aidilfitri <b>di Limbang</b> <b>...</b>

Posted: 21 Aug 2013 10:28 AM PDT

Posted on August 22, 2013, Thursday

LIMBANG: Hanya dua kes pecah rumah dilaporkan berlaku sepanjang Ops Selamat Aidilfitri lepas yang menunjukkan penurunan berbanding jumlah kes pecah rumah dalam tempoh sama tahun lalu.

Ketua Polis Daerah Limbang Superintenden Mohd Bukhori Saffai berkata, penurunan itu berikutan operasi serentak 1Malaysia yang dijalankan anggotanya setiap malam di kawasan 'panas' melibatkan pusat bandar, perumahan dan kawasan lain.

Beliau berkata, operasi serentak 1Malaysia digerakkan ekoran arahan daripada Bukit Aman dalam usaha memerangi jenayah termasuk pecah rumah di daerah ini.

"Operasi ini dijalankan setiap malam di lokasi terpilih melibatkan enam kumpulan yang berjalan kaki di lokasi terbabit terdiri daripada tujuh hingga lapan anggota," katanya ketika dihubungi semalam.

Mengulas mengenai kes kecurian tersebut, Mohd Bukhori menjelaskan jumlah kerugian dianggarkan sebanyak RM5,300 membabitkan kecurian di kawasan Taman Poyan dan Jalan Sibukang.

"Mangsa pertama mengalami kerugian sekitar RM1,700 dalam kejadian kecurian yang berlaku pada Hari Raya keempat diikuti mangsa kedua iaitu seorang guru yang mengalami kerugian RM3,600 pada Hari Raya kesepuluh lalu," katanya.

Dalam pada itu, Mohd Bukhori melahirkan rasa kesal terhadap maklum balas dingin dan kerjasama hambar orang ramai yang 'berat mulut' memaklumkan ketiadaan mereka untuk pulang bercuti sepanjang Aidilfitri ini.

"Tidak ramai yang memaklumkan dan menghubungi polis termasuk mengisi borang semasa ketiadaan mereka untuk bercuti semasa Hari Raya.

"Jumlah yang memaklumkan ketiadaan mereka kepada pihak kita memang sedikit berbanding mereka yang pulang bercuti sepanjang Aidilfitri," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads